Yılın ikinci yazısından merhaba! Bu yazıyı yazıp yazmayacağımdan emin değildim ama işte buradayız.
Gurur ve Önyargı’yı bitirdikten sonra Kurt Vonnegut’ın Şampiyonların Kahvaltısı kitabına başlamıştım. Normalde fark etmeyeceğim bu kitabı Van Neistat’ın videolarında görünce okumaya karar verdim. Güzel bir kitap, 18. bölümde yazarın da kitaba dahil olma biçimi ayrıca ilgimi çekti.
“(…) Bazıları, ilerleme diye bir şey olmadığını söylüyor. İtiraf edeyim ki şu anda Dünya üzerinde insandan başka hayvan kalmaması kafa karıştırıcı bir zafer. (…)” - (Şampiyonların Kahvaltısı, Kurt Vonnegut, çeviri: Cem Akaş)
Sonrasında Azra Erhat’ın Mavi Anadolu kitabını okumaya başladım. Geçen sene de Homeros kitabını okumuş, İlyada’yı okumayı planlamıştım ama İlyada’yı hala okumadım. Belki bu sene okurum. Mavi Anadolu okumaktan çok keyif aldığım bir kitap oldu. İş Kültür’ün gezi notları olarak sınıflandırdığı bu kitapta Azra Erhat’ın yolculuk notları, anlattığı efsaneler ve ayrıca denemeleri(belki köşe yazıları?) bulunuyor. İşaretlediğim çok yer var. Hem kelime kökeni olarak hem de efsane olarak çok şey öğrendim. Hermafrodit’in kökeni, Bodrum’un kökeni, mozole’nin kökeni ilk aklıma gelenler.
Bu yıl ayrıca, yine Azra Erhat’ın, Mavi Yolculuk ve İşte İnsan kitaplarını da okumak istiyorum. Bu kitapları edindiğim için istediğim zaman okuyabilirim ama istesem de okuyamayacağım bir kitabı fark ettim. Şöyle ki, Mavi Anadolu’nun kapağındaki desen ilgimi çekti. Kitabın arkasında desenin Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Mavi Yolculuk Defterleri kitabından alındığı yazıyor. Bu kitabı orada okuyana kadar bilmiyordum, ilgimi çekti, baktığımda da kitabın en son 2009’da basılıp bir daha basılmadığını gördüm. İş Kültür, Bedri Rahmi’nin Biz Mektup Yazardık kitabının ikinci baskısını 2021’de yapmıştı, ilk baskısından 6 yıl sonra. O kitabı da zaten bu sayede, 2. baskısı sayesinde edinmiştim. Dilerim Mavi Yolculuk Defterleri kitabının da artık yeniden baskısı yapılır ve benim gibi isteyenlerin de edinme şansı olur.
Mavi Anadolu kitabı, Troya ve Troya Efsaneleri bölümleri ile başlıyor. Bu ay ben de bir gün Tevfikiye’ye uğradım. Bu sefer çok vaktim yoktu gerçi ama kartpostal satılan bir yerde durdum ve hoş kartpostallar aldım. Aynı dükkandan bir de 2018 yılında çıkan Troya blok pulunu aldım, pulun adı “Unesco Dünya Mirası Listesindeki Eserlerimiz”. Kartpostallar güzeldi ve fiyat olarak da uygundu. Hoş, gerçi fiyatı tek uygun olan şey kartpostallardı, diğer her şeyin üstünde fiyat euro olarak yazıyordu. Ayrıca satıcı da ilgi çekici biriydi. Kendisiyle biraz daha konuşmak isterdim, ne yazık ki vaktim yoktu. Bir gün tekrar giderim ve umarım yine karşılaşırız.
Son olarak, bu ay 8 kartpostal aldım. Aldığım bu kartpostallar, geçen ay oluşturduğum sayfada yayında.